Multipurpose Portfolio

Első körben tudjuk meg, milyen lábbelit, milyen típusú bőrt szeretnénk ápolni, tisztítani, kezelni. Nem is gondolná, hogy már ez a döntési feladat mennyire nem is olyan egyszerű, akármennyire annak tűnik. A bőr típusa alapvetően meghatározza a tisztítási- és cipőápolási megoldásokat, illetve lehetőségeket. Ápolási- és tisztítási megoldások a további oldalakon. Ha nem tud dönteni, Mi szívesen segítünk!

Fedett bőrnek hívják szak-nyelven a „normál” bőrt, amit alapvetően mindenki könnyen beazonosít. Az ilyen típusú bőröknek létezik több alkategóriája, amelyek ismertek a köznyelvben is: lásd: következő oldal

A barkaréteg szöszösségének, illetve a bőr kikészítésének finomsága adja a minőségi sorrendet:

  1. nubuk (nagyon finom, puha)
  2. antilop
  3. velúr
  4. hasítás (durva felület)

A fedett bőrök ápolása: bőrbalzsam, waxos krém & méhviasz

A fedett bőröket (”normál bőröket”) könnyű ápolni. A bőrbalzsamok, cipőkrémek, waxos krémek túlnyomó része, a méhviaszos ápolók mindegyike alkalmas rá. Cipőkefe vagy pamutrongy használatával kell felvinni az ápolószert, polírozni extra finom anyaggal lehetséges. Egy dolog fontos: a cipőkrém ne tartalmazzon vegyszert, szilikont, mert kiszárítja a bőrt, hosszú távon kárt okoz, rosszabb esetben kirepedezhet a bőr!

Szilikonos gyorsfényt soha ne használjunk!

BOX BŐR

A cipőkészítésre használatos felső bőrök legtöbbje ásványi cserzéssel készül. Szakítószilárdságuk és hőállóságuk lényegesen magasabb, mint a növényi cserzett bőröké, kikészítési idejük rövidebb. Legismertebb box bőrtípusok: borjúbox és marhabox bőr.


Borjúbox bőr: felülete enyhén zsírozott, mely biztosítja számára a simulékonyságot. Vastagsága egyenletes, fogása telt. Rugalmas, magas szakítószilárdságú, fényes felületű felsőbőr. Luxus cipők és utcai cipők készítésére egyaránt alkalmas.

Marhabox bőr: A jó minőségű marha boxbőr telt fogású és rugalmas. Barkája repedésre nem hajlamos.

További információ

sevró bőr

A sevró bőr a gida, juh és bárány bőréből készül. Finom barkájú, egyenletes vastagságú, simulékony, fényes felületű felsőbőr. Rugalmassága, hajlékonysága és szép tiszta barkája miatt egyike a legjobb felsőrész bőröknek.

nappa bőr

A nappa bőr a legpuhább bőr. Elsősorban ruházati célra (táska, kabát) használnak juh-, bárány-, kecske-, gida-, sertés és marhabőröket, lábbeli készítésekor marha nappa bőr jöhet szóba.

További információ

A Nubuk, antilop, velúr, hasítás bőrök esetén ezt a sorrendet jegyezzük is meg, ez mutatja melyik a legfinomabb kidolgozású bőr, kezdve a nubukkal, a legdurvább felületű (szöszösségű) pedig a hasítás. Ezeket a bőröket cipősamponnal vagy zselés (vegyszermentes) tisztítóval kell kezelni. A tisztításhoz elengedhetetlen feltétel a velúrkefe megléte(kombinált típus a legmegfelelőbb). Kiszáradás utánvissza kell adni a velúr kefével a szöszösségét a bőrnek, mert az nedvesség hatására összeesik.

Nubuk bőr

Finom csiszolással kikészített bőr. Enyhe szőrréteg fekszik felületén, elegáns, ám kényes típus. Ezért fontos a nubuk bőr rendszeres ápolása.

Antilop bőr

Finom kidolgozású velúr bőr.

A barkaréteg lecsiszolásával különlegesen puha és finom rostú bársonyos bőr.

Velúr bőr

Csiszolással bársonyos felületűvé tett bőr. A bársonyos kikészítést a húsoldalon végzik. A vastagabb velúrbőr marhából készül.

Hasítás bőr

A bőrnek az a rétege, amelyről a színbőrt lehasították (hasítás). A bőrnek általában ez a kevésbé értékes része. (Hasítékvelúr)

Speciális kikészítésű bőrökre semmit sem szabad használni, “ami rossz hír”; ezek a bőrök rendkívül érzékenyek bármire. Durábel bőröket ellenben kenhetünk nyugodtan. Zsíros (wixos) bőrökre a bőrolaj ajánlható, illetve a bőrbalzsam (méhviasz) - ha már használt - mert foltot hagyhat FEDETT (NORMÁL) bakancs-bőrt alapvetően zsíros vagy méhviaszos balzsammal kell ápolni! Ha Ön nem biztos a dolgában, akkor próbálja ki olyan helyen az eszközt, ahol nem látszódik. Ilyen hely lehet a cipőnyelv töve vagy belseje, esetleg a ringlik mentén levő bőr belső fele. Ezen bőrök zsírtartalma magas, megfelelő kikészítés esetén vízhatlan.

A speciális kikészítésű bőrökön viszont még a “lehelet” is meglátszódik - ezekre semmit sem szabad fújni vagy kenni!

Klasszikus példa a speciális kikészítésű bőrökre a sárga színű Timberland bakancs.

Felülete finom tapintású, de nem szöszös – sokan keverik a velúr/nubuk bőrrel.

DURÁBEL / WIXOS BŐR

A manapság már igen ritka az ún. durábel bőr, aminek a kiképzése eleve vízhatlan, anyaga rendkívül kemény. Őt ápolhatjuk!

Nagyon hasonló hozzá a wixos (zsíros) bőr, amit már csak akkor kell tisztítani / ápolni, ha annyira elkoszolódik, hogy nem tudunk rontani a helyzeten...

“Ha már mindegy” = olyan koszos a lábbeli, hogy nem számít: akkor krémezhetjük, DE: besötétedik a bőr

Mire mit használjak? A lábbelink anyagát kell először beazonosítani. Ez első olvasatra egyszerűnek tűnik, de vannak olyan bőrtípusok, amelyek elbizonytalanítanak, illetve valamiért rosszul tudjuk.

RÉSZLETES LEÍRÁS

Fontos kiemelnünk, hogy rengeteg helyen kapni ún. gyorsápoló tubust, aminek a legfőbb ismertető jele, hogy szivacsos a vége, "nyomni kell", továbbá szilikonos tartalmú = na ez az a termék, amit dobjunk ki azonnal! Habár egyszerű használni és hirtelen fényt ad lábbelinknek, viszont hosszú távon (a szilikon tartalma miatt) károsítja cipőnket, kiszárítja a bőrt, ettől kirepedhet a bőr!

HÜLLŐ BŐR ÁPOLÁSA

Hüllő bőrt speciális krémmel szabad csak ápolni, általános kencét és ápolókat, de még babaolajat se (besötétedik) használjunk! Fényesítő spray-t lehet még fújni rá.

LAKK BŐR ÁPOLÁSA

Semmivel sem szabad a lakk bőrt kenni, fújni, ha koszos a felülete, nedves, puha pamutronggyal óvatosan töröljük át. Rendkívül érzékeny! Műbőrre semmilyen ápolószer nem hat, ezért ne is használjunk, csak foltos lehet tőle a felület. Tisztításra nedves pamut rongy elegendő. A műbőr nem lélegző, nem természetes anyag, ezért nem hat rá semmilyen bőrápoló.

HONNAN ISMEREM FEL A MŰBŐRT?

A műbőr húsoldala (belső fele) nem szöszös, mint az igazi bőröknek, hanem papírra vagy textilre van rádolgozva. A vékony hártya könnyen sérül, ezért erős behatásnak ne tegyük ki!